Shiitake gomba

Neve a legfontosabb élőhelyére utaló japán “shii” (tölgyfa) és a “take” (gomba) szavak összetétele, ennek ellenére a shiitake nem csak a gesztenyefákat kedveli: spórái előszeretettel szaporodnak bükk-, gesztenye- és szederfák törzsein, illetve ezek korhadékain. A shiitake gombát gyakran hívják “forest mushroom”-nak, azaz erdei gombának, vagy “black forest mushroom”-nak, vagyis fekete erdei gombának. A kínaiak is előszeretettel becézgetik, termőterülettől függően „Shaingugu” (illatos gomba) vagy „HuaGu o QuaGu” (fehér virágú gomba) a megnevezése.
Elsősorban a hűvös, árnyékos helyeket kedveli, főként friss vizek közelében jelenik meg nagyobb számban. Rendkívül gazdag tápanyagokban és különböző egészségvédő összetevőkben, így az élethez fontos esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, mangán, vas, réz és cink), B-vitaminokban, ergoszterinben – a D-vitamin előanyaga – és antioxidánsokban.
Mindennek köszönhetően a shiitake gomba egyike a leghatékonyabb természetes immunerősítőknek, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai a gyógygombák között is kimagaslóak. A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, azonban az utóbbi években világszerte egyre többen használják ki jótékony hatásait, ráadásul élelmiszerként is népszerű, Ázsiában gyógyhatása mellett, élvezeti értéke miatt fogyasztják. Mivel a legtöbb gombafajtától eltérően nincsen kesernyés íze, a shiitake gomba az étkezések során főként a hús pótlására használható.

A shiitake gomba része az egészséges táplálkozásnak, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. A shiitake gomba kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav (lizin, arginin, metionin, fenilalanin) van benne, mint a húsban.

Amellett, hogy magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe. Az ergothioneine a természetben előforduló aminosav féle. Viszonylag kevés élő szervezet tud ergothioneine-t gyártani, leginkább különböző gombafélék (pl. az ergot gomba, amiről a nevét is kapta az összetevő). Ez az összetevő kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

 

Elpusztítja a káros mikroorganizmusokat

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a shiitake gomba rendszeres fogyasztása ösztönzi az immunrendszer megfelelő működését. Ez főleg egy nemrégiben izolált összetevőjének, a lentinannak – egyszerű cukrokból képzett béta-glükán, melynek különösen nagy a molekulasúlya − a jelenlétével magyarázható. Hatékonyan stimulálja a makrofágokat, a T-limfocitákat –immunsejtek−, és azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és megsemmisítik a szervezetre káros anyagokat, illetve a sérült sejteket. A Complementary Therapies in Clinical Practice szaklapban megjelent tanulmánya szerint, a shiitake gomba felhasználásával készült kivonat, antimikrobiális hatása révén, a szervezetbe jutó különféle káros mikroorganizmusokat –penész- és élesztőgombák, vírusok, baktériumok− csaknem 85%-át képes megsemmisíteni.

A shiitake gomba jótékony élettani hatásai:

Bár még folynak a kutatások, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a shiitake gomba lassítja, illetve meggátolja bizonyos tumorok kialakulását, főként a vastagbél-, a gyomor-, és a hasnyálmirigyrák kezelésében, valamint gyógyításában alkalmazható. A kemoterápiák alatt jelentősen csökkenti a kezelés okozta kellemetlen mellékhatásokat.

Japánban a shiitake gombából kinyert, az immunrendszert erősítő lentinánt hivatalosan is gyógyszerként használják. Mivel többek között a benne található szelénnek köszönhetően gátolja, sőt bizonyos esetekben visszafordíthatja a daganat növekedését, sikerrel használják a rákos megbetegedések, különösen a gyomorrák és a tüdőrák gyógyításában

Gyógyhatásai

Immunerősítő hatását úgy fejti ki, hogy aktiválja a makrofágokat, a T-limfocitákat és az NK (Natural Killer) sejteket, azaz azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a szervezetre fenyegetést jelentő kórokozókat, valamint a mutáns vagy betegséget okozó (rákos)sejteket – utóbbi tulajdonsága segít megakadályozni a rosszindulatú daganatok kialakulását. A shiitake gomba képes felvenni a harcot az antibiotikumokkal szemben rezisztens, a szívet és a tüdőt megtámadó Staphylococcus aureus baktériummal, a Candida albicansgombával, valamint a HIV, a humán papilloma és a hepatitis B vírusokkal szemben, ahogyan a bélparaziták elpusztításában is hasznát vehetjük. Antimikrobiális hatását már a szájüregben kifejti: gyakori fogyasztásával akadályozható a fogszuvasodás és a dentális plakk kialakulása. A shiitake gomba emellett enyhítheti a mentális és a fizikai fáradtságot, kiemelkedő hatékonyságot mutat a baktérium- és a vírusfertőzésekkel szemben: blokkolja a kórokozók aktivitását, többek között támogatja a szezonális fertőzések megelőzését és kezelését. Kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás és az LDL (rossz) koleszterin szintjének csökkentésére – ebben is kiemelkedő szerepet kap a lentinán –, ezáltal a shiitake gomba segít megelőzni az érelmeszesedést, illetve a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Hatóanyagai óvják a májat, javítják az emésztést, ráadásul egyes összetevői egyben probiotikumok, így a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és visszaállításában is közreműködnek. Túladagolása esetén emésztési zavarok és dermatitisz jelentkezhet, ezek a ritkán előforduló tünetek azonban a shiitake fogyasztásának felfüggesztését követően elmúlnak.

Tudományos vizsgálati eredmények

A shiitake gomba napi fogyasztásának immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták a University of Florida és a brazil Federal University of Jequitinhonha and Mucuri Valleys szakemberei. Ötvenkét egészséges, 21-41 éves férfinak és nőnek, 4 heten át, napi 5 vagy 10 gramm shiitake gombát adtak, majd a kúra végén ellenőrizték az alanyok immunrendszerének működését. Kiderült, hogy a kiindulási állapothoz képest, a shiitake gombának köszönhetően jelentősen javult az antigéneket (patogének) elpusztító effektor sejtek hatékonysága és ezáltal az – emésztőrendszeri – immunválasz, csökkent a gyulladást jelző C-reaktív fehérje mennyisége, valamint nőtt az immunsejtek száma. A shiitake gomba rákellenes tulajdonságát igazolja a University of Arkansas tanulmánya. Ebből kiderül, hogy a gomba kivonata beindítja a programozott sejthalált az emberi emlő- és plazmasejtes daganatok esetében.

Hatóanyagai:

Alanine, alumínium, aminosav, arginin, aszparaginsav, fenilalanin, foszfor, glicin, glutaminsav, hisztidin, izoleucin, kalcium, kálium, kén, klór, leucin, lizin, magnézium, metionin, nátrium, palmitinsav, prolin, szerin, szilícium, tirozin, treonin, triptofán, valin, vas.

Benne található vitaminok:

B1, B2, B3, C, D, E

Fogyasztása ajánlott az alábbi egészségügyi problémák esetén:

 • Bélflóra egyensúlyának megőrzése és helyreállítása
 • Candida Albicans gomba
 • Fogszuvasodás
 • Hepatitis B
 • HIV-fertőzés
 • HPV-fertőzés
 • Immunerősítés
 • Magas LDL koleszterinszint
 • Magas vérnyomás
 • Májerősítés
 • Parazitafertőzés
 • Rosszindulatú daganatos megbetegedések kiegészítő kezelése
 • Szájüregi problémák
 • Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése