II. típusú kollagén peptid

Az idő előrehaladtával egyre fontosabb a kollagénpótlás, mivel szervezetünk már nem képes a szükséges mennyiségben előállítani. Fő alkotóeleme a bőrnek, inaknak, ízületeknek és egyéb kötőszövetnek.

A kollagén egy óriásmolekula, amely nehezebben szívódik fel, mint a kollagén peptid. Érdemes tehát peptidjeire bontani a kollagént, amely eljárás során 5 különböző peptid csoport jön létre.

Az ízületek fő alkotója a II. típusú kollagén peptid, melyek egészen apró molekulák, és kiváló felszívódási képességgel rendelkeznek. Mérete miatt valóban képes behatolni az ízületekbe, és így ténylegesen alkalmas a regenerálásra.

Artiózis (porckopás) esetén kizárólag a II. típusú kollagén peptid tud részt venni az újjáépülésben.

 

Kurkuma

A porckéreg kopásának következménye az artritisz ( izületi gyulladás). Oka, hogy a csontvégeket védő porc nélkül a csontok egymáson surlódnak, “csikorognak”.

A csontvégek emiatt begyulladnak, állandó fájdalmat okoznak.

Vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy három hónapnyi szedést követően a C-reaktív fehérje (gyulladásfaktor) szintje jelentősen lecsökkent. A betegek járóképessége, fizikai teljesítménye legalább háromszorosára nőtt.

A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

A mai világ kórjára, a rákra gyakorolt hatásairól több tudományos kísérlet is pozitív eredményről számol be. Néhány eredmény rövid idmertetése:

 

A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását  egy vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát. – Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.

A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású. – J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április

Többek közt a cukorbetegség állapotának javításában is szerepet játszik:

A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere. – Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

 

Bromelin enzim

Az ananász gyümölcse és szára tartalmazza a bromelin enzimet. Ez az enzim segíti a fehérje hasznosulást,.sokszorosára növeli a kollagén peptid beépülési képességét az ízületekbe.

Az 1950-es évek óta használják különböző terápiás célokra, a sportsérülésektől kezdve a szívbetegségig. Alkalmazzák még kisebb sérülések és zúzódások csökkentésére, sebgyógyulás és műtét utáni lábadozás segítésére.

Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásai:

Segíti a fehérjeemésztés hatékonyságát, gyorsítja az izmok regenerációját.

 

Gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a fájdalomérzetet és a duzzanatot, az ödémát, amit ficamok, húzódások és izomsérülések okozhatnak. Gyorsítja a véraláfutások gyógyulását.

Probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekező rendszerét erősíti, az immunsejtek termelődését fokozza.

Szívinfarktus kialakulásának veszélyét csökkenti, mert segít megelőzni a vérlemezkék összecsapódását, feloldja a fibrint, vagyis azt a fehérjét, amely vérrögök kialakulásához vezethet.

Erősítheti a kemoterápia hatékonyságát, és megakadályozhatja a rákos sejtek osztódását. Kimutatták, hogy rákellenes vegyületek termelését segítheti elő.

A bromelin hatásos lehet a visszértágulatkezelésében. A kitágult erekben kevés a fibrin természetes lebontásához szükséges plazminogén aktivátor. A bromelin hasonló hatást fejt ki és megakadályozza, hogy a visszerek környezetében a bőr elveszítse rugalmasságát.

A bromelin gyulladáscsökkentő hatásáról reumás ízületi gyulladás esetében is beszámoltak. Természetes fájdalomcsillapítóként alkalmazzák pl. osteoathritis (degeneratív ízületi gyulladás) esetén.