Ganoderma lucidum

Ganoderma lucidum (kínai nevén: Reishi, magyarul: Pecsétviaszgomba) a legismertebb, a legkedveltebb, s talán legsokrétűbb gyógygombánk, mely miatt a gyógygombák királyának is tartják.

A Kínában több ezer éve használt növény segít helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát, megoldást jelent a túlsavasodás és a méreganyagok okozta betegségek sokaságára. Erősíti az immunrendszert, illetve támogatja a szervezet öngyógyító képességét.

A Ganoderma gomba hasznos vegyületei támogatják, erősítik a szív- és keringési rendszerek, a légzőszervek és az immunrendszer működését.

Emellett gyulladásgátló és tumorellenes hatással is bír, de segít a különböző emésztőrendszeri problémákon is.

Fő aktív összetevői
A Ganoderma lucidumban lévő aktív immunmoduláns poliszacharidok és több mint 130 triterpenoid vegyületek felelősek a gyógygomba gyulladáscsökkentő, antiallergiás, nyugtató, vérnyomáscsökkentő és daganatellenes hatásáért. A növény értékes tápanyagokat, esszenciális aminosavakat, zsírsavakat, vitaminokat, polifenolokat, rostokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint antioxidánsokat tartalmaz.

 

Hagyományos felhasználása

Kínában a reishit a halhatatlanság szimbolikus növényének tartják, azaz úgy gondolják, hogy aki rendszeresen fogyasztja, hosszú egészséges életű lesz. A népi gyógyászatban leginkább a rákos betegek, a szívbetegek és a légúti gyulladásban szenvedő betegek kezelésére használják.

 

A Ganoderma lucidum gomba fő egészségügyi előnyei

 1. Daganatok:a gombában lévő poliszacharidok és triterpének hozzájárulnak ganoderma daganatellenes hatásához. A ganodermában lévő triterpének kiterjedt daganatellenes aktivitást mutatnak, gátolják a rákos sejtek növekedését, valamint támogatják azok apoptózisát (azaz a daganatos sejtek halálát).
 2. Allergia:a gomba immuntámogató hatása mellett erős gyulladásgátló és antihisztamin
  hatással is rendelkezik, így alkalmas lehet az allergiában szenvedők (pl. allergiás rhinitis) kiegészítő terápiájára.
 3. Autoimmun betegségek: a ganoderma immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatása miatt szintén  hasznos lehet az autoimmun eredetű, gyulladásos betegségek, mint például a reumatoid artritisz, pszoriázis vagy fekélyes vastagbélgyulladás kiegészítő terápiájában.
 4. Álmatlanság / szorongás: a gomba a nyugtató hatását a benne lévő triterpéneknek köszönheti. Az egyik leggyakrabban ilyen esetekben javasolják ennek a gyógygombának a rendszeres fogyasztását.
 5. Májbetegségek:a Reishi régóta népszerű a májbetegek körében, nem véletlenül, hisz több féle májvédő tulajdonsággal is rendelkezik, így például
  • védi a májat a kémiai anyagokkal szemben,
  • védi a májat a fibrózis kialakulása ellen,
  • normalizálja a májenzimek szintjét,
  • gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
 6. Szív- és érrendszer: az eddigi vizsgálati eredmények kimutatták, hogy aReishi fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer normális működését. Koleszterincsökkentő, vérnyomáscsökkentő és véralvadásgátló hatása is bizonyított, emellett enyhítheti a mellkasi fájdalmat, a szívdobogás érzést és légszomjat is.
 7. Légzőrendszer:a Reishit régóta használják a légúti gyulladásos betegségek (pl. bronchitis) kezelésére, különösen idősebb betegek esetében. Antiallergiás tulajdonságai itt is pozitív hatásúak.