Szigorúan kerülendő anyagok

Mesterséges habzóanyagok

A piacon lévő fürdőkészítmények 99%-a tartalmaz Sodium Laureth Sulfat(SLS), vagy Sodium Lauryl Sulfate (SLES) szintetikus tenzidet, amelyek  erősen szárító, olcsó habképzők. Rendszeres használata irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet, s egyes vizsgálatok szerint még a belső szervekre is veszélyes lehet. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat.

A fogyasztók a tisztítóerőt a habzás erejével kapcsolják össze, de  a mosóerő  nem  függ a habzástól. Minél jobban habzik egy tus-, vagy habfürdő annál jobban szárít. Gyakori használatuk következtében nagyon fontos vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak a bőrből, s akkor a bőr felső rétegei könnyen kiszáradnak. A száraz és érdes bőr nemcsak esztétikailag kifogásolható, különféle bőrbetegségek kialakulásához is vezethet.

Sajnálatos módon  még egyes babaápoló-készítményekben is találkozni lehet vele. Az SLS és az SLES a kozmetikumokban található egyéb anyagokkal reakcióba lépve  rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe, mely egészségkárosodáshoz vezethet

 

Mesterséges színezékek

Szinte minden kozmetikumban fellelhetőek, és kivétel nélkül egészségkárosítóak. Allergiát, bőrgyulladást, fényérzékenységet okozhatnak, s ez utóbbi nyomán pigmentfoltjainkért is felelősek lehetnek. Tulajdonképpen semmi más funkciójuk nincs, csak az, hogy eladhatóbbá varázsolják a termékeket

 

Mesterséges illatok

Az illatolaj: vegyi üzemben előállított mesterséges vegyületek keveréke. A vegyipar bármilyen illatot szintetizálni tud: banán, eper, trópusi. Ezek csupán arra jók, hogy becsapják érzékszervünket, megkívánjuk a terméket. A legtöbb allergizáló, bőrirritáló tulajdonságú.

 

Parabének

A parabének a legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikai iparban (a kozmetikumok 90%-ban megtalálhatók). Népszerűségüknek több oka is van: hatékony baktérium- és gombaölő szerek, előállításuk olcsó.
Felmerült a gyanú, hogy a parabéneknek szerepük lehet a rák kialakulásában, elsősorban mellrák kialakulásában a gyakori dezodor használat miatt.A mellszövetekben talált parabéneket vizsgálták és arra mutattak rá, hogy az izzadásgátló dezodorok és egyéb kozmetikumok megnövelik a mellrák esélyét.

A hatályos EU szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet. Márkás, drága kozmetikumok is tartalmaznak parabéneket, melyek hatása összetevődik. Amennyiben  felhalmozódik a bőr szöveteiben, akkor az UVB sugárzás okozta DNS károk megsokszorozódnak.

 

Kőolajszármazékok

A kőolajszármazékokat -petrolátum, ásványi-olaj, paraffin – olcsóságuk miatt növényi olajok helyett használják, főként arckrémekben, testápolókban.

Károsak a bőrre, mert eltömítik a pórusokat, ezzel megakadályozva az elengedhetetlen bőrlégzést. A szervezetünk számára szükséges oxigén 5%-át bőrön keresztül vesszük fel a környezetből.
A bőr oxigénhiányos állapotában elveszíti természetes védekező képességét, ezáltal hajlamossá válik a gyulladásra és egyéb bőrbetegségekre.
Ha egy krém nem szívódik fel teljesen, hanem ragacsos, tapadós érzés marad utána, szinte biztos, hogy kőolajszármazék van benne.

Skip to toolbar