Spirulina Platensis

Apró, spirál alakú mikroalga, mely fotószintézissel átalakítja a Nap energiáját tápanyagokká. Lúgos jellege gátolja a szervezet elsavasodását. Legfőbb összetevői: értékes fehérjék, több mint 2000 enzim, különböző aminosavak és vitaminok (pl. a B-komplex vitamin teljes skáláját tartalmazza). Tartalmaz Omega-3 és -6 zsírsavakat, valamint hatalmas mennyiségű klorofillt. Táplálék kiegészítőként ajánlott fokozott munkaterhelésnél és stressznél. A legtöbb vitális anyagot tartalmazó élelmiszerek közé tartozik.

A vékony sejtfalnak köszönhetően a vitális anyagok a Spirulinából 90%-ban elérhetőek és felszívódnak. Vashiányban és vashiányos vérszegénységben is előnyös, mert a vasat szerves kötésű, komplex formában tartalmazza.

Továbbá tartalmaz Phenylethylamint (PEA), amely szellemi teljesítőképesség-és hangulatjavító. Karotinok közül nagymennyiségű bétakartotint tartalmaz (a sárgarépánál tízszer nagyobb koncentrációban), ami az immunrendszert élénkíti. Találunk benne telítetlen zsírsavakat, lipideket, vitaminokat, enzimeket, muco- és poliszacharidokat is.

A spirulinát úgy ismerik, mint a létező legbázikusabb és vitálanyagokban leggazdagabb élelmiszerek egyikét. Ez az alga egy kis zöld erőmű tekintélyes tápanyagsűrűséggel, ezért a táplálkozástudománnyal foglalkozókat ugyanúgy elbűvöli, mint a laikusokat, mert rengeteg dolgot tartalmaz, amit nélkülözhetetlen az egészségünkhöz. Mindezeket a farmakológialilag hatásos anyagok és az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk egyedülállóan kiegyensúlyozott keverékeként. Ide tartozik az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav egy olyan összetételben, amely pontosan megfelel az ember szervezet szükségleteinek. Az omega zsírsavakból többszörösét tartalmazza, ezenfelül a szervezetnek szükséges 12 legfontosabb vitamint, köztük az annyira fontos B12-vitamint. A spirulina ezen kívül természetesen klorofillt is tartalmaz olyan koncentrációban, amelyet máshol alig találunk, eltekintve persze a chlorellától, ami az összes ismert élelmiszerben található klorofilnál többet tartalmaz. Spirulinát fogyasztó személyek nem csupán iskolai, szakmai és sportteljesítményük javulásáról számolnak be, hanem arról is, hogy erősödött az ellen állóképességük, megszűntek az emésztési zavaraik és egyensúlyba került a vércukorszintjük.

A „spirulina” növényitani név jelentése: kicsispirál. Vélhetőleg azért kapta ezt a nevet, mert mikroszkóp alatt spirálra emlékeztet a külseje. Az apró kék alga valójában baktérium, mégpedig a cianobaktériumok közé sorolandó. a Föld legrégebbi, kövületeket tartalmazó üledékes kőzetei bizonyítják, hogy a cianobaktériumok már 3,5 milliárd éve, a bolygó első zöld élőlényeiként alakultak ki a rideg, még élet nélküli Földön. Rendkívül sok bennük a klorofill, ami fotoszintézisre, ezzel szerves anyag szintetizálására és első” élőlényként” oxigén termelésére tette képessé őket. Az ősi algából származó klorofill a mai napig minden zöld növény alkotórésze. A spirulina mikroalgák a mai napig mesterei a fotoszintézisnek, és a napfényt valamint a föld anyagi rendszerét használva táplálékot állítanak elő.

 

A spirulina tartalmaz:

 

300 %-KAL TÖBB KALCIUMOT, MINT A TEJ

375 %-KAL TÖBB FEHÉRJÉT, MINT A TOFU

2300 % -KAL TÖBB VASAT, MINT A SPENÓT

3900 %-KAL TÖBB BÉTA-KAROTINT, MINT A SÁRGARÉPA

Skip to toolbar