Chlorella Vulgaris

Fontos vitaminokat, fehérjéket, karotionidokat (flavoxanthin,loraxanthin, neoxanthin, violaxanthin), ásványi anyagokat, enzimeket (pepsin), nyomelemeket, növényi anyagokat és esszenciális aminosavakat tartalmaz. Teljes értékű növényi fehérjét tartalmaz minden aminosavval, beleértve mind a nyolc esszenciális aminosavat is, számos vitamint, mint pl. a C- és E-vitamint, niacint, B-vitaminokat, köztük B12-t is aktív formában, K-vitamint, pantoténsavat, folsavat.

Vitalizálja a sejteket, stimulálja a növekedést és fejlődést, segíti az emésztést, fiatalítja a szervezetet. 4%-os klorofill tartalmával a legmagasabb klorofill tartalmú növény. Ennek köszönhetően tízszer több oxigént képes előállítani és széndioxidot megkötni, mint bármely más növény. 10 mikrométeres sejtátmérővel a golyó alakú mikro alga kb. akkora, mint a vörös vérsejt. Háromrétegű hemicellulóz veszi körül, ez a sejtfal támasztó- és vázanyaga. Ez azt jelenti, hogy a chlorella rostanyagokban gazdag. A chlorella rendkívül gyorsan szaporodik. Egy anyasejt 15-20 óra alatt négy leánysejtre osztódik, ezek 16-20 óra alatt ugyanolyan minta szerint szaporodnak tovább.

A chorellát összetevői pótolhatatlanul értékes tápanyaggá teszik. Száraztömegére vonatkoztatva több mint 50 százalék proteint tartalmaz, gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, rostanyagokban, vitaminokban és klorofillban. Emésztése során semmiféle mérgező anyag nem keletkezik. Ezen kívül számos phytamint tartalmaz, így poliszacharidokat és glükoproteineket.

Telítetlen zsírsavakban gazdag, magas rosttartalmú anyag.

Számos előnyös hatása van az immunrendszerre.

A chlorella azzal a figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik, hogy méregteleníteni tudja a szervezetet. Segít a nap, mint a nap a levegővel, a vízzel vagy a táplálékkal a szervezetbe került egészségre káros anyagok kivezetésében. Ide tartoznak például a régi amalgám fogtömésekből származó nehézfémek mellett különösen a klórozott szénhidrogének, peszticidek és rovarölő szerek. Ezek a felvágottban, a húsban és a sonkában ugyanúgy benne vannak, mint az ásványvízen, a borban, sörben, vagy a gyümölcsben és a zöldségben. A chlorella ezeket a nehézfémeket az emberi szervezetben „összegyűjti”, mozgósítja, majd kiszállítja őket a szervezetből. Ezt pedig nem csak a bélrendszerben, hanem a vérkeringésben és a szervezet összes raktárában is megteszi, így például a zsírszövetekben is. Ezt a „tehetséget” a nagy köncentrációban meglévő klorofill- és pigmenttartalmának, valamint celulózt tartalmazó, ellenállóképes sejthártyájának köszönheti.

A spirulinát és a chlorella algákat szubtrópusi területeken, speciális vízi farmokon termesztik. A legjelentősebb farmok Kaliforniában, Thaiföldön, Tajvanban, Indiában és Kínában találhatók.

Friss vizes medencékben, a szabadban, vagy mérsékelt éghajlaton zárt csőrendszerekben termesztik. Az algát centrifugálással aratják, majd megszárítják. Ez napfényben, meleg szórva-szárítással, védőgázas forró vagy hideg szárítással történik. A port vagy tablettává préselik, vagy forró vízzel illetve alkoholos oldattal extrahálják, hogy a szárítás után tabletta készülhessen belőle.

Skip to toolbar