Asztaxantin

a természet adta leghatékonyabb antioxidáns

 

Tények, melyek alátámasztják

 

 • Az asztaxanthin előfordulása:

A legtöbb ember nem tudja, mitől van a lazac jellemző, vöröses-rózsaszín színe. A válasz: egy antioxidánstól. Amely azonban nem csak egyszerűen egy antioxidáns – és nemcsak a lazac színéért felelős, de biztosítja számukra az állóképességet is, amelyre szükségük van, amikor napokig úsznak árral szemben, hogy elérjék az ívási területet.

Mitől rózsaszínű a rózsás flamingó? A flamingócsibék fehéren jönnek a világra. Rózsás színűket csak akkor érik el, amikor elkezdenek astaxanthin tartalmú táplálékot fogyasztani. Az astaxanthin a természetben előforduló karotinoidok egyik osztályához tartozik. A karotinoidok azok az összetevők az élelmiszereinkben, amelyek számos növény élénk színét biztosítják, és az egészségünk számára életbevágóan fontos antioxidáns tulajdonságok forrásai. Bár több mint 700 természetben előforduló fajtájuk van, a legtöbb ember csak néhányat, leggyakrabban a béta-karotint ismeri közülük. Sokféle karotinoidhoz könnyen hozzájuthatunk egyszerűen csak friss, organikus termésekben gazdag étrenddel. A fent említett, zsírban oldódó szuper antioxidánst tartalmazó karotinoid beszerzése azonban nem ilyen egyszerű. Kevés forrása van, a nagyon ritka, Haematoccous pluvialis nevű mikroalga, és a mikroalgát fogyasztó tengeri élőlények, például lazac és krill.

 

A különféle források az alábbi koncentrációtartományban tartalmazzák az astaxantint (ppm):

 

Lazacfélék  ~ 5

Plankton    ~ 60

Krillek       ~ 120

Sarki garnéla     ~ 1,200

Phaffia élesztő ~ 10,000

Haematococcus pluvialis (alga) ~ 40,000 ppm

 

 • A Haematococcus pluvialis alga tartalmazza a legtöbb Astaxantint

 

A természetes asztaxantin a „világ legerősebb antioxidánsaként“ vált ismerté, amelyet az algák   termelnek a legnagyobb mennyiségben. Az asztaxantin védőfunkcóinak köszönhetően, mélyalvás állapotában az algák akár több, mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik.

Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek, azaz elég táplálék és víz áll rendelkezésükre és a természeti körülmények már nem szélsőségesek.

Girod-Chatrans, francia tudós már 1797-ben megvizsgálta a zöld algák családjához tartozó algát, amely erős napsugárzás vagy tápanyaghiány esetén nyugalmi állapotba kerül, és vérvörösre pigmentálódik. Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek, azaz elég táplálék és víz áll rendelkezésükre

 

Asztaxantin tulajdonságai

A természetes asztaxantin:

 • 20-szor erősebb, mint a szintetikus asztaxantin
 • 50-szer erősebb, mint a béta-karotin
 • 60-szor erősebb, mint a C-vitamin
 • 550-szer erősebb, mint az E-vitamin

Bár a szintetikus asztaxantin kémiai összetétele megegyezik a természetes asztaxantinéval, valójában a két molekula különböző. Az asztaxantin természetes formájában molekuláris láncának mindkét végén mindig zsírsavakhoz kapcsolódik. Ezen különbségek által a természetes asztaxantin felülmúlja a szintetikus asztaxantin képességeit

 

Asztaxanthin emberi szervezetre gyakorolt hatásairól szóló tanulmányok, kísérletek rövid összefoglalói:

 Agyi funkciók támogatója

 • Asztaxantin áthatol a vér-agy gáton, ott antioxidáns, és gyulladás gátló védelmet nyújt az agynak és a központi idegrendszernek. Ez egy rendkívüli jelenség, mivel a vér-agy gát egy erősen szelektáló filter, mely csak az agy által szükséges tápanyagokat engedi át és csakis tápanyagcsere termékeket továbbít. Ily módon védi az agyat a vérben keringő kórokozóktól, toxinoktól és hírvivő anyagoktól.

Támogatja a memóriát és a magasabb szintű agyi tevékenységet

Egy klinikai vizsgálatban az asztaxantin megmutatta, hogy képes növelni a memóriát és a kognitív funkciókat. Tíz egészséges 50-69 év közötti férfi esetén akik memória zavarokkal küzdöttek, 12 mg asztaxanthint kaptak naponta 12 héten keresztül. Számítógépes kognitív tesztekben a figyelmük, memória és egyéb kognitív funkciók szignifikánsan fejlődtek valamint a válaszidők csökkentek. Számos egyéb kísérlet igazolta a fenti állítást..

 • Az asztaxantin stimulálja az őssejteket, hogy funkcionális idegsejteket állítson elő.

 

Gyomorproblémákra

A gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium fertőzés megelőzésére és kezelésére svéd szabadalmi eljárás szerint az alga-astaxanthin alkalmazható. A stressz okozta káros mellékhatások kivédésére az astaxanthint japán kutatók, mint étrend-kiegészítőt ajánlják.

 

Sejtmembrán védelem

 

Az asztaxantin segítséget nyújt a sejtmembrán épségének fenntartásában és a mitokondriumok energiatermelő folyamataiban. Azáltal, hogy védi a sejtmembránokat és könnyíti a mitokondriumok hatékonyságát – az asztaxanthin támogatja egészségünket és jó közérzetünket az élet minden szakaszában

 • Az asztaxantin másképpen működik mint általában az antioxidánsok, mivel nem elektronokat ad, hanem elveszi azt a szabad gyököktől. Ez nagy aktivitást és hosszú élettartamot ad nekik a sejtmembránokban.
 • Védi és növeli a mitokondriumokat

 

Látásjavító

A számítógép előtt ülők előtt is ismert, hogy szem terhelése miatt, homályos látás és egyéb problémák jelentkezhetnek. Egy kettős-vak vizsgálatban összehasonlították az asztaxantint

(5 mg naponta) szemben a placebo-csoporttal. A szem terhelését a VDT-n (vizuális megjelenítő terminál) nézték meg. Az asztaxantin jelentősen javította a szemizom elernyedését , ami segíti a szem tehermentesítését.

Egy másik klinikai vizsgálatban az asztaxantin (6 mg naponta, 4 héten át) szignifikánsan javította a szemizom funkciókat középkorú emberek esetén.

Javítja látást és késlelteti a szem kifáradását

 

Javítja a kardiovaszkuláris egészséget

2006-ban egy klinikai tanulmányban megvizsgálták a természetes asztaxantin vér CRP szintjére gyakorolt hatását. A vizsgálatot a kaliforniai Health Research and Studies Center végezte. A tanulmányt Gene Spiller PhD vezette.

(A CRP /C-reaktív protein/ fehérje mennyiségét méri, amely gyulladás  esetén termelődik a májsejtekben.)

 

Ebben a vizsgálatban nyolc héten keresztül 25 vizsgálati alany vett részt. Közülük tizenhatan természetes asztaxantint, kilencen pedig placebót kaptak. A vér CRP-szintjét a tanulmány kezdetén és végén állapították meg. Az eredmények igen pozitívak voltak: Az asztaxantin-csoportnál a CRP 20,7%-os csökkenését mérték. A placebo-csoportnál ezzel szemben a CRP-értékek növekedése volt megfigyelhető. A kutatók az alábbi következtetést vonták le: Az asztaxantin csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

 

Az Asztaxantnin javítja a vérzsír szintet.

Egy kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban, akiknél magas triglicerid szint volt, asztaxanthint adtak (6 mg/12 mg naponta, 12 héten keresztül) szignifikánsan magasabb HDL koleszterint tapasztaltak, amely hatás csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot. Az asztaxantin 12 mg napi bevitel esetén jelentősen csökkent a trigliceridek és emelkedett az adiponektin szint. Az adiponektin egy hormon, amit a zsírszövet termel és segít szabályozni az egészséges inzulin érzékenységet, az egészséges gyulladásos választ, és a szív egészségét.

 

Kirívóan alacsony vér adiponektin szint kapcsolódhat a vércukorszint kezelésének problémájához. Egy klinikai vizsgálat, az asztaxantin (16 mg naponta, 12 héten keresztül) jelentősen emelte az adiponektin és jelentősen csökkentette a HbA1c értéket, jelezvén, hogy kedvező hatást gyakorol a vér glükóz irányítására.

 • Az asztaxantin javíthatja a testzsír anyagcserét is. Egy kettős vak vizsgálat, túlsúlyos vagy elhízott 20-65 éves közötti ember naponta olyan italt fogyasztott, ami 6 mg asztaxantint is tartalmazott, avagy asztaxantin nélküli italt, 12 héten át. A CT vizsgálat szerint jelentős hasi zsír csökkenésről számolt be.
 • Idővel a vörös vértestek egyre jobban ki vannak téve a szabad gyökök támadásának. Ez rontja a vörösvértestek oxigénszállító képességét, és potenciálisan veszélyezteti az oxigénellátás a szövetekben.

◦Egy kettős vak vizsgálatban 2011, 50-69 év közötti egészséges egyénben kaptak asztaxantint (6 vagy 12 mg naponta), vagy placebót, 12 héten keresztül. A placebóval összehasonlítva, az asztaxantin jelentősen csökkentette a hidroperoxidok szintjét a vörösvértestekben és a plazmában. A 6 mg-os dózis ugyanolyan jól működött, mint a 12 mg-os dózis.

◦Egy másik tanulmányban javult a vér áramlása. Egészséges, véletlenszerűen kiválasztott középkorú emberek asztaxantint kaptak (6 mg naponta) vagy placebot, tíz napig. Gyűjtötték a könyök vénából származó vért, majd egy pontosan kimért mennyiségét kellett nyomás alatt egy sor nagyon finom hajszálcsöveken átnyomni. A kapilláris csöveken az áthaladás idejét mérték. Az asztaxantin csoport szignifikánsan alacsonyabb tranzit időt tapasztaltak, így a vér szabadabban folyhat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az asztaxantin javíthatja a kapilláris keringést.

 

Támogatja az egészséges immunválaszokat

Az asztaxantin elősegíti az egészséges immunrendszer működését. A 2010-es kettős vak vizsgálat, egészséges, fiatal nők kaptak 2 mg, illetve 8 mg-ot naponta, 8 héten át. Az 2 mg-os szedők esetén jelentősen nőtt a teljes T-sejt szám, míg a 8 mg-ot szedőknél jelentősen megnövekedett a természetes ölő sejtek aktivitása, fokozott limfocita válasz reakciót tapasztaltak és késleltetett bőr túlérzékenységet (DTH) az injektált tuberkulinnal szemben. Ezen megállapításokból a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az asztaxantin mind a sejtes valamint az antitestes immunválaszt támogatja, így az immunrendszert általánosságban segíti.

Ebben a vizsgálatban a vér CRP (C-reaktív fehérje) jelentősen csökkent, a 2 mg naponta szedők esetén. Mind a 2 mg naponta, és a 8 mg-os napi adag esetén is jelentősen csökkent a DNS-károsodás a szervezetben. Ezek további utaló tényezők az asztaxantin erős védő tulajdonságáról, tehát a hatékony dózis nők esetén a napi 2-8 mg között van.

 • Az oxidatív stressz és az öregedés

2009-es vizsgálatban 20 posztmenopauzában lévő 65 éves vagy annál fiatalabb nőnél, olyanok kerültek kiválasztásra, akik átlagon felüli oxidatív stressznek voltak kitéve. Ezek a nők, asztaxantint kaptak (12 mg naponta) 12 héten keresztül. Az asztaxantin jelentősen növelte a vér antioxidáns kapacitását, és csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomást.

 

Az asztaxantin és a rák

Véd a túlműködő immun rendszerrel (autoimmun) szemben  mint például az asztma  és allergia

Növeli a fehérvérsejtek (limfociták) és a természetes ölő (killer) sejtek  aktivitását

A rák valamennyi fázisában előnyös hatást gyakorol

1.A rák kialakulásának kezdetekor  védi a DNA –t az oxidációtól

2.Védelmet nyújt a  sejtben kialakuló rákos növekedéssel szemben

3.Blokkolja a rákos sejtek gyors szaporodását és csökkenti az életkorral járó gyulladást

Tanaka japán kutató rájött arra, hogy az asztaxantin védelmet nyújt az egereknek a kémiailag indukált hólyagrák ellen, a patkányoknál pedig csökkentette a szájüreg kémiailag indukált daganatainak kockázatát, miközben jóval hatásosabb volt a béta-karotinnál. Ezen túlmenően az asztaxantin a patkányoknál szignifikánsan meggátolta a karcinogén anyaggal indukált vastagbélrákot, az egereknél pedig a béta-karotinnál erősebb hatással késleltette a mellrák progresszióját.

 

Az asztaxantin hatásával kapcsolatos pozitív eredményeket más tudósok is alátámasztották. Bertram, Jewell és Jyonouchi egymástól független tanulmányokat végeztek. Ezek szerint az asztaxantin

(1) rákmegelőző hatású, antioxidatív és gyulladásgátló hatású

(2) a sejtek között, az állati sejtek sejtmembránjai között a jobb kapcsolatot elősegíti

(3) a májban, tüdőben és vesékben a fázis-I enzimeket aktiválja, amelyek hozzájárulnak a karcinogén anyagok ártalmatlanná tételéhez,

(4) egy daganatelnyomó gén aktiválásához és

(5) a daganatsejtek ellen irányuló immunválasz modulációjához járul hozzá

 • Chemoprevention of mouse urinary bladder carcinogenesis by the naturally occurring carotenoid astaxanthin. Carcinogenesis 1994;15:15–19.
 • Chemoprevention of rat oral carcinogenesis by naturally occurring xanthophylls, astaxanthin and canthaxanthin. Cancer Res. 1995;55:4059–4064.
 • Suppression of azomethane-induced rat colon carcinogenesis by dietary administration of naturally occurring xanthophylls astaxanthin and canthaxanthin during the postinitiation phase. Carcinogenesis 1995;16:2957–2963.
 • Bertram JS: Carotenoids and gene regulation. Nutr Rev. 1999;57:182–191.
 • Jewell C, et al: Effect of dietary supplementation with carotenoids on xenobiotic metabolizing enzymes in the liver, lung, kidney and small intestine of the rat. Br J Nutr. 1999;81:235–242.
 • Jyonouchi H, et al: Antitumor activity of astaxanthin and its mode of action. Nutr Cancer 2000;36:59–65.

 

Az asztaxantin és a reumatoid artritisz

Dr. Nir és Dr. Spiller igen ígéretes, nyolchetes klinikai tanulmányt végzett reumatoid artritiszban szenvedő betegekkel. A reumatoid artritisz egy autoimmun betegség, amelynél az immunrendszer a saját testet támadja meg. Ez a betegség sokkal nehezebben kezelhető, mint az oszteoartritisz. Egy krónikus betegségről van szó, ami roncsoló hatást fejt ki és az érintetteket akár nyomorékká is teheti. Számos hagyományos terápia bizonyult sikertelennek. A tanulmány 21 vizsgálati alanyt foglalt magába, amelyből 14 résztvevőt kezeltek asztaxantinnal, míg 7-et a placebo-csoportba soroltak.

Értékelési kritériumként a vizsgálat kezdetén, félidején és végén megmérték a fájdalmat és az arra vonatkozó elégedettséget, hogy milyen jól képesek a mindennapos tennivalók elvégzésére. Az eredmények a tanulmány végén mind a fájdalom, mind az elégedettség értékei terén szignifikáns eltérést mutattak a kezelt és a placebo-csoport között. A fájdalom értékei az asztaxantinnal kezelt csoportnál négy hét elteltével kb. 10%-kal, nyolc hét elteltével pedig több mint 35%-kal csökkentek. A placebo-csoport fájdalomértékei viszonylag állandóak maradtak. A vizsgálati alanyok elégedettségi értékei saját becslések szerint az asztaxantinnal kezelt csoportban négy hét elteltével kb. 15%-kal, nyolc hét elteltével pedig több mint 40%-kal nőttek az elégedettség értékei.

 

Az asztaxantin és az artritisz

Az asztaxantin 247 alkalmazója között végzett kérdőíves vizsgálat kimutatta, hogy a hátfájásról panaszkodók és az oszteoartritisz ill. reumatoid artritisz tüneteit mutató egyének 80%-a javulásról számolt be az asztaxantinnak köszönhetően. Az asztaxantin étrend kiegészítőként történő szedése asztma és prosztata megnagyobbodás eseteiben is javulást mutatott. A fenti betegségek mindegyike szabadgyökök kiváltotta gyulladásokkal és károsodásokkal jár.

 

Az asztaxantin és az ízületek

A Health Research and Studies Center munkatársa, Dr. Spiller tanulmányt végzett az úgynevezett “teniszkönyökben” szenvedő betegek körében. A “teniszkönyök” esetében gyulladás jön létre a csukló és ujjfeszítő izmok tapadásánál. A sérülés következtében csökken a markoló erő és fájdalom jelentkezik, ha megfogunk valamit. Dr. Spiller megvizsgálta az étrend kiegészítőként szedett természetes asztaxantin teniszkönyökben szenvedő betegek markoló erejére gyakorolt hatását. A tanulmány 33 alanyt foglalt magába, melyből 21 résztvevőt kezeltek asztaxantinnal, míg a placebo-csoportban tizenketten voltak. A markoló erőt a nyolchetes tanulmány elején és végén mérték meg. Nyolc hét elteltével az asztaxantinnal kezelt csoportnál a markoló erő figyelemreméltó 93%-os átlagos javulása volt megfigyelhető, az önbecslések alapján pedig csökkentek a fájdalmas állapotok. A következtetés: Az asztaxantin segíthet a gyulladásos ízületi megbetegedések enyhítésében

 

Összefoglalva:

Az asztaxantin felveszi a küzdelmet a szabad gyökök ellen, növeli a memória és kognitív funkciókat, javítja a látást, szív-és érrendszert, az inzulin és a vércukorszint szabályozást, és az immunitást .

Az asztaxantin segítséget nyújt a sejtmembrán épségének fenntartásában és a mitokondriumok energiatermelő folyamataiban. Azáltal, hogy védi a sejtmembránokat és könnyíti a mitokondriumok hatékonyságát az asztaxanthin támogatja egészségünket és jó közérzetünket az élet minden szakaszában.

Skip to toolbar